Szkoła Podstawowa im. Stanisława Moniuszki w Bąkowicach |
|
|
|
MEN WOM Kuratorium WODIiP CKE OKE Wrocław Gmina Świerczów WSzPWN WSiP Polska |
|
|
ZDROWO PRZEZ CAŁY ROK III Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Program edukacyjny „Śniadanie Daje Moc” powstał z myślą głównie o uczniach klas 1 – 3 szkół podstawowych, jednak w Szkole Podstawowej w Bąkowicach, wychowawcy klas 4 – 6 razem z uczniami również postanowili przyłączyć się do realizacji tego przedsięwzięcia. Piątego listopada odbyły się warsztaty promujące zasady zdrowego odżywiania i zwiększające świadomość na temat roli pierwszego posiłku w diecie człowieka. Warsztaty są kontynuacją zajęć z edukacji prozdrowotnej oraz utrwalania zdrowych nawyków żywieniowych, realizowanych raz w miesiącu w bieżącym roku szkolnym.
W czasie zajęć edukacyjnych, uczestnicy poznali 12 zasad zdrowego odżywiania oraz rolę prawidłowego żywienia, omawiali w jaki sposób powinien być skomponowany pierwszy posiłek dnia, a także zalety jakie płyną ze zdrowego odżywiania. Następnie każdy przygotowywał swoją propozycję „śniadania dającego moc”. Wśród pysznych i zdrowych śniadań nie zabrakło m. in.: płatków na mleku, jogurtów z ziarnami zbóż, owocowych sałatek, chrupiących tostów, jajka na miękko podanego z warzywami czy tradycyjnych kolorowych kanapek. Po przygotowaniu posiłku czas był na degustację, jednak zanim rozpoczęło się kosztowanie smakołyków, uczniowie wśród wszystkich propozycji wybierali te, które dawały najwięcej mocy.
Wyróżnieni zostali:
Żaneta Rudzińska Patrycja Pustelnik Miłosz Rozwadowski
Marcel Andruszków Maja Szynklarz Konrad Radziwołek
Kinga Piasecka Bartek Rozwadowski
Na zakończenie, długo oczekiwania konsumpcja. Aż przyjemnie było patrzeć jak wszyscy z apetytem pałaszują przygotowane przez siebie śniadanie. Oprócz smacznego posiłku uczniowie mieli szansę docenić jak przyjemne może być zasiadanie przy jednym stole z kolegami i koleżankami. Wszystkie te działania z pewnością przyczyniły się do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych naszych uczniów, ale również wzmocniły integrację szkolnej społeczności. W przyszłym miesiącu, w ramach realizacji programu „Zdrowo przez cały rok”, będziemy przygotowywać sałatkę owocową. Renata Boduch |